RÓMEO ET JULIETTE de Charles GOUNOD

Rómeo et Juliette, de Charles Gounot, amb llibret de Jules Barbier i Michel Carré


  1. La versió que ens ofereix el festival de Salzburg de 2008 és, probablement, una de les millors representacions d’aquesta obra.
  2. L’escenografia és austera. Es pot dir que no hi ha cap més decorat que el format per els tres pisos d’arcades de l’nterior de l’antiga muralla de Salzburg, on està situat el recinte d’aquests festivals. Aquest fons natural s’ha fet servir en altres òperes com la històrica posada en escena de “Il ritorno d’Ulisse in Patria” de Claudio Monteverdi, que us aconsello poder veure-la en una propera ocasió.
  3. Tornant al Rómeo et Juliette de Gounot. Es tractad’una versió lliure i totalment romàntica d’algunes de les principals escenes que es representen sobre una tarima buida d’elements decoratius. El que realment importa son els personatges. Com en el teatre que va idear Shakespeare, el que realment importa és text i l’acció. No ens costarà gens ubicar les escenes. Un petit detall és suficient per situar-nos. 
  4. Gairebé immillorable és el treball dels personatges principals. Nino Machaidze com Juliette i Ronaldo Villazón en el paper de Rómeo, broden els seus personatges amb la seva veu i la gran qualitat com actors.
  5. És realment encertat el vestuari, entre clàssic del segle XVIII i molts detalls que converteixen als personatges com membres de bandes actuals, de fatxendes que marquen el seu territori, com a West Side Story.
  6. L’òpera retalla l’argument fins extrems agosarats. Es tracta d’una versió tan resumida que fins i tot obvia el desterrament de Rómeo i la impossibilitat de que rebi la notícia de la falsa mort de Juliette, de manera que entra a la cripta i es mata. També és curiós que Juliette desperti quan Rómeo tot just es pren el verí. Aquí, el romanticisme justifica un dramàtic duet final i aquí un gos i aquí un gat i aquest conte s’ha acabat. No hi ha la reflexió final del Duc de Verona.
  7. També queda molt confós el motiu de la baralla de Mercuito contra Tibaldo i la intervenció de Rómeo. Un diàleg cabdal entre Mercuito i Rómeo, just abans de morir el primer, desapareix totalment. La tragèdia, al meu entendre, comença amb la mort de Mercuito. Rómeo estima profundament al seu amic, líder del grup. Rómeo s’enamora de Juliette, però estima de tot cor a Mercuito. L’enamorament i l’amor són dos coses diferents i Rómeo és adolescent. Per aquest motiu, Rómeo no dubta en lluitar acarnissadament contra l’assassí del seu millor amic, matant-lo. Shakespeare sabia molt bé que era l’amor per un amic.
  8. També queda molt confós el motiu de la baralla de Mercuito contra Tibaldo i la intervenció de Rómeo. Un diàleg cabdal entre Mercuito i Rómeo, just abans de morir el primer, desapareix totalment. La tragèdia, al meu entendre, comença amb la mort de Mercuito. Rómeo estima profundament al seu amic, líder del grup. Rómeo s’enamora de Juliette, però estima de tot cor a Mercuito. L’enamorament i l’amor són dos coses diferents i Rómeo és adolescent. Per aquest motiu, Rómeo no dubta en lluitar acarnissadament contra l’assassí del seu millor amic, matant-lo. Shakespeare sabia molt bé que era l’amor per un amic.
  9. Amb tot i això, l’òpera està molt be i com que, qui més qui menys, ja coneix l’argument, perdona amb generositat totes aquestes passades per alt que convertirien l’òpera en un drama més llarg que la tetralogia complerta de l’horror del ring.  

Jordi Sánchez

AVANÇAMENT PROGRAMACIÓ 2014


PROGRAMACIÓ 2014
avançament



25 GENER           ROMËO ET JULIETTE            GOUNOD           

22 FEBRER         ORFEO i EURÍDICE                GLUCK               

29 MARÇ             MITRIADE, REI DI PONTO     MOZART             

26 ABRIL             DER ROSENKAVALIER           STRAUSS, R.      

31 MAIG              LA SONNAMBULA                   BELLINI                

28 JUNY              PETER GRIMES                      BRITTEN               

27 SETEMBRE    TRISTANY I ISOLDA               WAGNER              











BONES FESTES!